În atenţia angajatorilor - măsuri de protecţie împotriva riscurilor de expunere la COVID-19/Recomandari privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus

Nr. 2435/25.03.2020

În condiţiile aplicării prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, aveţi obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă urmând a lua  măsurile necesare pentru:
a)asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor;
b)prevenirea riscurilor profesionale;
c)informarea şi instruirea lucrătorilor;
d)acordarea echipamentului de protecţie, după caz (măşti, mănuşi de protecţie etc.)
 
Pentru orice activitate susceptibilă sa prezinte un risc de expunere la coronavirus (COVID-19), trebuie să determine natura şi nivelul de expunere, pentru a se putea stabili măsurile ce trebuie luate:
- pe cât este posibil limitarea expunerii;
- elaborarea unui plan de măsuri de urgenţă, care să fie pus în aplicare în caz de
suspiciune la prezenţa virusului COVID 19, elaborat în baza recomandărilor medicului de
medicina muncii cu care aveţi contract;
- anunţarea imediată a Direcţiei de Sănătate Publică a jud. Călăraşi.
 
De asemenea, se va prelucra cu tot personalul din subordine "Regulile de urmat" emise de către S.M.U.R.D. şi de Ministerul Sănătăţii:
- Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun
- Evitaţi contactul cu persoanele care suferă de infecţii respiratorii acute;
- Nu vă atingeţi ochii, nasul, gura dacă nu aveţi mâinile igienizate;
- Acoperiţi-vă nasul şi gura când strănutaţi sau tuşiţi;
- Nu luaţi medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripţia medicului;
- Curăţaţi suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool;
- Folosiţi masca de protecţie numai dacă suspectaţi că sunteţi răcit sau sunteţi în apropierea oamenilor bolnavi. 
- Prelucrarea si informarea lucrătorilor cu privire la modul de interacţiune, în afara orelor de program, cu alte persoane care ar putea fi susceptibile de simptome virale.
  
Având în vedere prevederile Hotărârii nr.9 din data de  10.03.2020 şi Hotărârii nr.10 din data de 14.03.2020  a Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea protejării personalului şi reducerii riscului de contaminare în timpul deplasării la şi de la locul de muncă, vă recomandăm să luaţi următoarele măsuri:
- Identificarea personalului care utilizează transportul public în comun;
- Dacă se utilizează transportul public în comun angajatorul va lua măsuri de împărțire a  întregului personal sau doar al celui care utilizează transportul public în comun în 2-3 grupe şi decalarea  programului de începere şi terminare, în intervale orare decalate cu o oră/o oră şi jumătate faţă de programul normal de lucru.
 
ATENŢIE!!!
Oricare situaţie, va fi tratată cu maximă responsabilitate.
Se recomandă aplicarea planului de măsuri de urgenţă.
Conform celor precizate mai sus , vă rugăm să ne comunicaţi în regim de urgenţă, măsurile pe care le-aţi luat(sau aveţi în vedere), pe adresa de e-mail : itmcalarasi[at]itmcalarasi.ro.

Inspector şef,
Ionel STAN
 

 

RECOMANDĂRI
privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)

 
 

Protejați-vă, evitați contactul direct!
 
- Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.

  Recomandări!

  • Limitarea accesului în unităţi a colaboratorilor externi sau a clienţilor.
  • Igienizarea zilnică a spaţiilor comune (sală de mese, hol, coridor, birouri, vestiare, grupuri sanitare.
  • Punerea la dispoziţia lucrătorilor de soluţii/substanţe pentru dezinfectare, atât la punctele de acces în unitate cât şi la locul de muncă.
  • Feriți-vă să atingeţi suprafețe/obiecte comune unui număr mare de persoane. Atingerea acestor suprafeţe/obiecte se va face folosind mănuşi de protecţie specifice care, după folosire, vor fi aruncate la coşul de gumoi.
  • La intrarea în clădiri administrative şi/sau spaţii de producţie vor fi amplasate preşuri îmbibate cu substanţe dezinfectante. Se va semnaliza prezenţa şi obligativitatea folosirii lor de către toate persoanele care intră în spaţiile respective.
 

- Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

Recomandare! Inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.
 
- Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
Recomandare! În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.
 
- Păstrați o distanță semnificativă, de minim 2 metri față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.
Recomandare! Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.
 
- Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
Recomandare! În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.
 
- Transmiterea virușilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.
Recomandare! Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.
 
- Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție.
Recomandare! Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.
 
- Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați.
Recomandări!
  • Folosiți masca de protecție pentru a vă proteja şi/sau a-i proteja pe ceilalți. Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.
  • Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
  • Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
  • Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
  • Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, daca-l aveţi la îndemână, şi pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi, iar dacă nu, strănutați sau tușiți în pliul cotului.
  • Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
  • Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
  • Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
  • NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
 
Recomandare! NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
 
- Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).
  • Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.
  • Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!
  • Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.
  • Doar în cazul urgențelor sunați la 112!
 
Recomandare! Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.
 
Recomandare! Inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu iar incalţămintea de strada a fost lăsată la uşă.
Recomandare! Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență.
 
Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.
Recomandare! Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.
 
OBLIGATIVITATE! Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.
 - În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.